دانستنی های خود را درباره کم کاری تیروئید بیشتر کنیم. شاید شما هم دوست دارید بدانید که تیروئید چیست و کم کاری تیروئید چه مشکلاتی برای سلامتی ما به وجود می آورد.
تیروئید یکی از غدد درون ریز بدن ماست. یعنی هورمون تولید می کند و در خون می ریزد.
اگر میزان هورمونی که تیروئید تولید می کند کم باشد، به این حالت کم کاری تیروئید گفته می شود. به طور کلی پنج درصد مردم به کم کاری تیروئید مبتلا هستند. به نظر می رسد پنج درصد دیگر (علاوه بر پنج درصد قبلی) هم کم کاری تیروئید دارند ولی خودشان خبر ندارند.
آیا می دانید مصرف برخی داروها باعث کم کاری تیروئید می شود؟ مواد حاجب که برای عکسبرداری پزشکی رنگی تزریق می شود، آمیودارون، اینترفرون آلفا، لیتیوم، تالیدوماید، ایماتینیب، پرکلرات، اینترلوکین دو، ریفامپین، فنی توئین، کاربامازپین، فنوباربیتال و…. می توانند باعث کم کاری تیروئید شوند.
بجز داروها، التهاب تیروئید مانند التهاب تیروئید پس از بارداری می تواند باعث کم کاری تیروئید شود.
مهم ترین علائم و نشانه های کم کاری تیروئید عبارتند از:
– کند شدن هم در فکر و فعالیت ذهنی، هم در فعالیت جسمی
– خستگی و کمبود انرژی
– افزایش وزن
– کاهش اشتها
– کم شدن طاقت فرد در برابر سرما
– ریزش مو
– درد یا ضعف عضلات
– بی خوابی
– فراموشی و ضعف حافظه
– یبوست
– بی نظمی پربود و ناباروری
– تاری دید
– گرفتگی صدا
– کندی ضربان قلب
تشخیص قطعی کم کاری تیروئید با آزمایش خون است. در مبتلایان به کم کاری تیروئید در آزمایش ارزیابی کارکرد تیروئید، T3 و T4 کم می شوند و TSH زیاد. انجمن تیروئید آمریکا توصیه می کند همه بزرگسالان در سن ۳۵ سالگی تست تیروئید بدهند و سپس هر ۵ سال این تست ها تکرار کنند. همچنین افراد مبتلا به دیابت وابسه به انسولین (نوع یک)، بانوان پس از زایمان، و افرادی که تحت رادیوتراپی نزدیک سر و گردن قرار داشتند، بیشتر در معرض کم کاری تیروئید هستند و باید از نظر کارکرد تیروئید بیشتر در تحت نظر باشند.