می دونیم که آهنگ درمانی ریشه در هزاره های قبل در ایران و شرق داره، اما می دونید اولین بار در دنیای پیشرفته از آهنگ درمانی کجا و کِی استفاده شد؟ پاسخ: سال ۱۹۴۵ میلادی در وزارت جنگ ایالات متحده آمریکا به طور رسمی با هدف و با نام آهنگ درمانی، موسیقی نواختند.
آهنگ درمانی یا موسیقی درمانی یک درمان مبتنی بر شواهد علمی است. پژوهش های پزشکی نشان می دهند آهنگ درمانی در درمان بسیاری از بیماری ها مانند افسردگی نقش موثری دارد. برای تاثیر آهنگ درمانی اصلا لازم نیست بیمار هیچ مهارت یا درکی از موسیقی داشته باشد.
هر گونه استفاده پزشکی از موسیقی برای رسیدن به اهداف درمانی در یک فرد، آهنگ درمانی است. تخلیه و مدیریت استرس، بهبود خُلق و خود-اِبرازی چند نمونه از اهداف درمانی این تکنیک به شمار می روند.
جالب است بدانید پژوهش های زیادی روی این موضوع انجام شده و آهنگ درمانی مورد حمایت شواهد و پژوهش های علمی است. فرد بیمار، موسیقی درمانی را ممکن است به صورت های گوناگونی تجربه کند مانند گوش سپردن به آهنگ، آواز خواندن، نواختن ساز یا به اصطلاح اجرای موسیقی یا حتی آهنگ سازی. باز هم تکرار می کنم برای شرکت در موسیقی درمانی به هیچ مهارت یا استعداد در موسیقی نیازی وجود ندارد.
استفاده از موسیقی برای درمان می تواند در ابعاد گوناگون برای سلامت ما مفید باشد. آهنگی درمانی در جنبه های زیر به ما کمک می کند:
برخی از مثال های عینی ترِ تاثیر آهنگ بر سلامت انسان به شرح زیر هستند:
همان طور که در ابتدای متن هم گفته شد وزارت جنگ آمریکا نخستین بار در بیمارستان های نظامی از آهنگ درمانی در کنار سایر روش های مداوا مانند فیزیوتراپی در بهبود سربازان استفاده کرد.
همه انسان ها از هر فرهنگ و هر سنی با هر زمینه قبلی از موسیقی و آهنگ درمانی بهره می برند و به اصطلاح به آهنگ درمانی جواب می دهند. گروه هایی که تاکنون با استفاده از آهنگ درمانی بهبود یافته اند را در زیر ذکر می کنیم:
بیمارستان ها، آموزشگاه ها و مدارس، مراکز نگهداری و آسایشگاه ها، کلینیک ها و مطب ها، مراکز درمانی بیماران اعصاب و روان، و مراکز نگهداری افراد دارای معلولیت ذهنی برای اجرای آهنگ درمانی محیط هایی ایده آل محسوب می شوند.
نه! امکان موسیقی درمانی هم به صورت سرپایی و در کلینیک، مانند یک جلسه مشاوره، هم در بیمارستان و برای یک بیمار بستری قابل انجام است. همچنین موسیقی درمانی به صورت گروهی هم می تواند موثر باشد.
بله! آهنگ درمانی می تواند به این گروه های سنی در موارد زیر کمک کند:
پیش از آغاز جلسه آهنگ درمانی متخصص آهنگ درمانی نقاط ضعف و قوت ما را بررسی می نماید. او ممکن است در مورد مسائل زیر با ما صحبت کند:
به عنوان نمونه، درمانگر ما درباره نوع موسیقی و آهنگی که دوست داریم با ما صحبت می کند. او سپس با ما درباره اهدافی که از آهنگ درمانی در نظر باید بگیرد، مشورت می نماید. همچنین برای طراحی برنامه آهنگ درمانی باید موارد زیر در نظر گرفته شود:
در طول یک جلسه موسیقی درمانی یکی یا چند تا از موارد زیر اجرایی می شود:
در پایان جلسه آهنگ درمانی، پزشک درمانگر کارآمد بودن جلسه را مورد ارزیابی قرار می دهد. باید بتوان فهمید در این جلسه تا چه حد به اهداف درمانی نزدیک شده ایم. به طور معمول، ممکن است برای رسیدن به اهداف درمانی، شرکت در چندین جلسه آهنگ درمانی لازم باشد.
بدون تردید با استفاده از موسیقی به عنوان یک ابزار درمانی، توانایی های ما تقویت می شود و آثار مثبت آن نه فقط در بهبود بیماری که در سایر جنبه های زندگی آشکار می شود.
بزرگ ترین مشکلی که پیش رو قرار دارد، این است که بیمه ها هزینه مربوط به آهنگ درمانی را نمی پردازند!