درختی سترگ همچون تاریخ
خسرو بهدین در سال 1286 خورشیدی در خرمشاه یزد چشم به جهان گشود. نام پدرش رستم و نام مادرش دولت بمان بود. رستم بهدین از اهالی خرمشاه بود و به "رستم مالگ" مشهور بود زیرا نام پدرش مال بود اگرچه رستم پل گذار (فرزند خوانده) عمویش اسفندیار هم بود. رستم در سال 1252 خورشیدی در خرمشاه یزد به دنیا آمد و چهار فرزند داشت: خسرو، بهرام، گوهر و بانو. رستم در 23 مهر 1349 در بمبئی درگذشت. خسرو چند سال در خرمشاه یزد به تحصیل پرداخت اما از آن جا که پدرش برای گذران زندگی درآمد کافی نداشت برخلاف میل و علاقه ذاتی به دانش و تحصیل، دست از مدرسه شست و در کار کشاورزی کمک کار پدر شد. آنها عمدتا به کشت صیفی جات مشغول بودند و اقلامی مانند خیارسبز، خربزه و هندوانه را جهت فروش به بازار یزد می بردند. این کار مشقات زیادی در برداشت زیرا همشهریان مسلمان آنها را شهروندان درجه دو تلقی می کردند و به همین دلیل به عنوان نمونه، آنها را از سوار شدن بر پشت چهارپا منع می کردند یا اجازه عبور آنها را از زمین و مسیر خیس نمی دادند و ...
خسرو بهدین
در نهایت، خسرو با کتایون هرمزدیار استقامت ازدواج کرد. از آن جا که خسرو بسیار به فراگرفتن دانش علاقه داشت به روش نگهداری حساب و نگارش سیاق تسلط یافت. خسرو و کتایون از روزهای سرد و سخت عبور کردند: از قحطی که به جای گندم، هسته خرما را آسیاب می کردند، از فریب های مبلغان بهائیت، از بی مهری های برخی کسبه کم آگاه یزد و ... . خسرو در بازار خان در شهر یزد به فروش پارچه و در اواخر فروش کتاب و لوازم التحریر پرداخت. وی به خاطر جسارت، دفاع بدون ترس از حق و حقوق خود و سایر انسانها، امانت داری، دلسوزی برای جامعه بشری و علاقه بی حد و حصر به دانش، شهره خاص و عام بود. خسرو در 21 مهر 1355 خورشیدی چشم از جهان فرو بست.
کتایون استقامت
شعر گونه ای از "خانه رستم" در خرمشاه به دست داریم که تا حدودی نام اجداد رستم را هم بازگو می کند و رستم آن را سروده است:
بنا کردم این ساختار قوی
همی آرزو داشتم در جهان
به لطف جهان داور کردگار
پدر مال جمشید رستم منوچهر گیو
بدان دولت رستم است مادرم
به سعی و به جهد دو پور جوان
پس از رستم از دار فانی برو
به دوران شاهنشه پهلوی
که سازم من این ساختار این مکان
منم رستم عمویم اسفندیار
نیا بیشتر بر نیایم شمرد
بود دولت بن بمان همسرم
مهان خسرو و شاه بهرام کهان
ز فانی چه کشتی به عقبی درو
خسرو بهدین و کتایون استقامت
خسرو بهدین درس خواندن را خیلی دوست داشت ولی به علت فقر مالی به ناچار در کودکی تحصیل را کنار گذاشت و کمک دست پدرش به کار کشاورزی پرداخت ولی کمی که بزرگتر شد به واسطه بعضی ناملایمات در رفسنجان نزد مرحوم دینیار باستانی فر به شاگردی در مغازه و منزلش به کار مشغول شد و برای پنج سال فقط مبلغ یکصد و بیست تومان دستمزدش مشخص شده بود که آن هم مرحوم پدرش آن را از کارفرما گرفته بود و پولی برای او نمانده بود. پس از پایان 5 سال با مرحوم دینیار باستانی فر معروف به "دینیار بامس" راهی همدان شد در این میان با کتایون دخت سرافراز خداداد و هرمزدیار کیقباد ازدواج نمود و پس از مدتی که در همدان بود یک فرزندش به نام شاهپور به دنیا آمد و فوت نمود که در همدان دفن شد و بعد از آن فرزندانی به نام های ایراندخت، مهیندخت، فرین، هرمزدیار، رستم و پریوش بهدین به جا ماندند.
هرمزدیار کیقباد
سرافراز خداداد
مرحوم خسرو بهدین در سال 1286 در خرمشاه یزد متولد شد ولی شناسنامه به شماره 10721 صادره از همدان می باشد و در تاریخ 21/7/1355 در خرمشاه بر اثر سکته قلبی درگذشت.
مرحوم خسرو بهدین بعد از این که از همدان به یزد نقل مکان نمود خود مستقلا در سرای علی آقا واقع در بازار پنج علی در خیابان شاه یا قیام فعلی به کار تجارت مشغول شد سپس در سرای سادات یا کاروانسرای سادات به کار تجارت مشغول شد که تا زمان فوت به کار تجارت و حق العمل کاری مشغول بود. مردی بود که اطلاعات دینی زیادی داشت و آئین بهی را به خوبی پاس می داشت. مردی بود با پشتکار فراوان.
مورد اطمینان کسبه و تجار یزد و بازار خان یزد بود و تعدادی از افراد خرمشاه از نام او برای بردن نسیه از مغازه داران و زرگرها (طلا فروشان) استفاده می کردند. مردی بود با همت وغیرت متشخص (با شخصیت). شخصی بود که مورد اعتماد زرتشتیان و مسلمانان خرمشاه بود.
کتایون هرمزدیار که همسر مرحوم خسرو بهدین می باشد در سال 1282 در خرمشاه از مادری به نام سرافراز خداداد و پدری به نام هرمزدیار کیقباد دیده به جهان گشود ولی او هرگز پدرش را ندید زیرا زمانی که او در شکم مادر بود پدرش فوت کرده بود.
کتایون هرمزدیار بانویی بود بسیار بامحبت، باگذشت که مورد احترام اهالی خرمشاه بود و به "اُستا کتایون" معروف بود.
به فقرا و مستمندان توجه خاصی داشت و به آنها به طور ناشناخته کمک می کرد.که این مورد برای همسرش مرحوم خسرو بهدین صادق می باشد. او در هر زمستان کمک هایی از قبیل آرد گندم، پتوو کالاهای دیگر به درب منزل افراد مستمند می برد و آنجا می گذاشت که آن شخص موقعی که از منزل بیرون می آمد آن را می دید و برمی داشت.
کتایون هرمزدیار استقامت همسر مرحوم خسرو بهدین در تاریخ 10/8/1372 در بیمارستان تهران واقع بر اثر سکته مغزی درگذشت.
در مورد "اُستا کتایون" به دلیل این که دختران 5- 6 ساله و بزرگتر از آن در تابستان نزد او می آمدند و او به بچه ها با صبر و حوصله زیاد درس درست زندگی کردن همراه با آموزش های آن زمان مانند بافتن، ریسندگی، نظافت و سایر موارد به آنها یاد می داد و بیشتر اوقات بزرگ سالان برای یادگیری مراسم های نوروزی، سال، گهنبار و هنگام فوت سوم، چهارم و سی روزه از او راهنمایی می خواستند.
کتایون بهدین کوچک ترین فرزند خانواده بود که هنگامی که در شکم مادرش مرحوم سرافراز خداداد بود پدرش هرمزدیار کیقباد فوت کرد.
حاصل ازدواج خسرو بهدین و کتایون هرمزدیار شش فرزند (چهار دختر و دو پسر) می باشد که اسامی آن ها در صفحات قبل گذاشته شده است.
1- ایراندخت بهدین متولد 1310 خورشیدی که در تاریخ 20/7/1377 بر اثر سکته قلبی دار فانی را وداع گفت.
از ایراندخت بهدین سه فرزند به نام های رستم، سهراب، پروین به جا مانده است.همسرش شهریار هور بود که او هم در شهریور 1383 در تهران بر اثر سکته قلبی درگذشت.
2- مهیندخت بهدین در تاریخ 1315 خورشیدی در خرمشاه یزد دیده به جهان گشود. همسرش کیخسرو کیومرثی متولد 1308 خورشیدی در خرمشاه یزد بود که در 17 دی ماه 1354 بر اثر سکته قلبی در بیمارستان بانک ملی ایران درگذشت.
از مهیندخت بهدین و کیخسرو کیومرثی سه فرزند به نام های جمشید، مهشید و ناهید کیومرثی به جا مانده اند.
3- فرین بهدین در تاریخ 1317 خورشیدی در خرمشاه یزد متولد شد همسرش هرمزدیار بمان یکتایی (پسر عمه اش) می باشد که در 13 آذر ماه 1370 بر اثر سکته قلبی در بمبئی درگذشت.
از فرین بهدین و هرمزدیار بمان یکتایی 4 فرزند دختر به نام های هما، پروین، زیبا و ناهید به جا مانده است.
4- هرمزدیار بهدین که در تاریخ 15/8/ 1319در زایشگاه بهمن متولد شد و در شهریور 1348 با شهناز ارجمندی دخت لعل و سروش ازدواج نمود که ثمره آن ازدواج سه فرزند به نام های کیقباد، کتایون و کی ناز می باشد.
5- رستم بهدین که در تاریخ 22/2/1322 در زایشگاه بهمن یزد متولد شده و در شهریورماه 1352 با ناهید ویرابی ازدواج نموده که ثمره ازدواج آنها سه فرزند پسر به نام های ورهرام، خسرو و مهران می باشد.
6- پریوش بهدین که در سال 1324 در زایشگاه بهمن یزد دیده به جهان گشود. نامبرده با ایرج فرامرزی ازدواج نمود که در 17/1/1383 چشم از جهان فرو بست. از نامبرده سه فرزند به نام های فرامرز، فرشید و فرناز به یادگار مانده است.